fbpx

יום המכון תשפ”ב

זמן:
07:00 - 19:30
date
מחיר:
ללא עלות
date
בית / אירועים / יום המכון תשפ”ב

יום שני, ד’ אדר ב’  תשפ”ב, 7 במרץ 2022

 

69 שנה ליסוד המכון

ולכבודו של פרופסור שמואל אביצור ז”ל, מייסד המכון

רמות מנשה – מרחב ביוספרי

בין גבעות מוריקות, יערות, נחלים ופריחה אביבית משגעת

אזור רמות מנשה, הוא מן החבלים היפים ביותר בארצנו. שטחו הכולל משתרע על פני 84 אלף דונמים וכולל את גוש היערות הגדול ביותר בארץ, שמורות טבע, חלקות חקלאיות, שדות מרעה ושישה ישובים כפריים ביניהם: הקיבוצים גלעד, דליה, רמת השופט, עין השופט, רמות מנשה ומושב עין העמק. המאפיין העיקרי של האזור הוא שילוב של יערות נטיעות אדם ויערות טבעיים של אלון תבור, מרחבים פתוחים, שדות ומטעים, מעיינות ופלגים זורמים. המדרונות המתונים והאופי הכפרי של היישובים אומרים כולם שלווה. באזור התגלו גם אתרים קדומים החל מן התקופות הפרהיסטוריות ועד התקופה העות’מאנית. בשנת 2011 הכריז ארגון אונסק”ו על האזור כ”מרחב ביוספרי”, שבו לצד היישובים והפיתוח – נעשה מאמץ לשימור ערכי טבע. כל זאת מתוך רצון למזער ולהקטין את שינויים המתרחשים בעידן המודרני ולהותיר לדורות הבאים נוף ירוק, איכות חיים, אקולוגיה, ערכי החקלאות המסורתית ואיזון בין פיתוח לשימור.

ואם כך, איך זה שחבל ארץ יפה כל כך נעלם מעינינו? במסגרת יום המכון השנה נבקש למקד את תשומת הלב ולהכיר לכם את ההיסטוריה ההתיישבותית של האזור, להיחשף לאתרים לא מוכרים, לטייל בין נופי מים וירק סביב, ולגלות שמורה ביוספרית מדהימה. אנו במכון אבשלום מזמינים אתכם לקחת חלק ולהצטרף לאחד המסלולים, עם מיטב המדריכים, אשר יחשפו בפנינו חלק מסיפורי האזור.

תכנית היום:
נפתח את יום המכון במגוון סיורים אשר ישלבו נופי אדם וטבע, המסלולים מפורטים מטה. בתום הסיורים נתכנס יחד לאירוע סיום בבית התותחן אשר בזיכרון יעקב, ונהנה ממופע ייחודי ומרגש של להקת אנסמבל כנען, בשירי יורם טהרלב. חוויה חד פעמית – אל תחמיצו!

  • לוח זמנים:
  • 07:00 – יציאה באוטובוס ממגרש החנייה הדרומי של מכללת לוינסקי לחינוך.
  • 16:30-10:00 – סיורים בהתאם למסלולים המפורטים להלן.
  • 17:00 – אירוע סיכום בהיכל התרבות ומופע מוסיקלי חוויתי.
  • 19:30 – סיום משוער במכללת לוינסקי.

 

הנחיות:

  • יש להירשם מראש, באמצעות טופס ההרשמה המצורף, לאחד מן המסלולים, המפורטים להלן. שימו מספר המקומות בכל מסלול מוגבל. כל הקודם זוכה! את הטופס ניתן להעביר בפקס שמספרו: 03-7411389
  • כל נרשם יקבל לביתו אישור הרשמה וכן פרטים על הסיור בו ישתתף, כולל מספר האוטובוס אליו שובץ.
  • נא להצטייד במזון ושתייה לכל היום, נעליים נוחות להליכה, כובע וביגוד לכל מזג אויר אפשרי.
  • ייתכנו שינויים במסלולי הסיורים.

 

תחנות איסוף:

7:00      מגרש חנייה דרומי מכללת לוינסקי

7:10      צומת כפר שמריהו

7:20      מחלף נתניה צפון

7:30      מחלף בית חירות (תחנות אוטובוס אחרי גשר נעורים)

7:40      גבעת אולגה (מתחת לגשר הולכי הרגל)

דמי השתתפות

195 ₪ לאדם

 

 

תכנית הסיורים

מסלול מספר 1: אדם ונוף ברמות מנשה, בהדרכת גלי נחום  

נתחיל את הסיור במסלול שהוכשר בתל יוקנעם ומשם נמשיך למסלול טבע ופריחה. בדרכנו אליו נבקר בעמק השלום הנמצא היום במוקד הדיון הציבורי בין הארגונים הירוקים לבין הרשויות ובמאבק בין שימור לפיתוח. נמשיך מעמק השלום במסלול עד למעיין אמי, לאורך נחל השופט תוך כדי סיפור ההתיישבות, שמירת טבע ונהנה מפריחות נפלאות.

מסלול מספר 2: אל אתרי ההתיישבות ברמות מנשה, בהדרכת רמי אהרוני

בסיור זה נכיר את ההיסטוריה ההתיישבותית המעניינת של חבל זה. נבקר בגבעת נח (ג’וערה), בסליק שהתגלה בקיבוץ עין השופט, במצפה יצחק אוכברג – מפעל הצלה נדיר של אדם אחד ולבסוף נפנה מזרחה אל פארק רמת מנשה ויער הקיבוצים – תצפית אל מערב עמק יזרעאל והאנדרטה לבני הקיבוצים שנפלו במערכות ישראל.

מסלול מספר 3: זיכרון יעקב והמושבה בנימינה, בהדרכת מיכל קנדל

נפתח את היום בגבעת עדה – משפחת טפרברג, נכיר את סיפורה של המשפחה – דור שמיני בארץ, דור רביעי במושבה העוסקים בשמן זית ומוצרי קוסמטיקה מהמופקים מן השמן לזכר ההורים. נצא רגלית למרכז המושבה ונכיר את הסביבה. משם נמשיך למסלול פריחה מקסים ב”יער האלות”. נמשיך בדרכנו אל פארק שוני – נספר את סיפורו של המקום, ונבקר במוזיאון הפסלים של אחיעם שושני ז”ל. לאחר מכן נצא לסיור רגלי בבנימינה, משם נמשיך לבית העלמין המקומי ונחלוק כבוד לאהוד מנור ז”ל, נבקר בחאן זרעוניה ונספר את סיפורו. לבסוף נגיע לזיכרון יעקב, שם נספר את קורות המושבה, האנשים שפעלו בה ונבקר במוזיאון העלייה הראשונה.

מסלול מספר 4: נחל שלף ונחל דליה, בהדרכת יואב אבניאון

נפתח את סיורנו במסלול יפיפה בנחל שלף, המהוה את אחד הערוצים היורדים מגב רמת מנשה מערבה, ונשפך לנחל דליה הגדול ממנו. לאורך הנחל נובעים שלושה מעיינות קטנים – עין שלף, עין דמומית ועין מחוללים – המקיימים פלג זורם ולאורכו צמחיית מים עשירה, שרידי יישוב ואף טחנת קמח. נצא לטיול רגוע בין נופי הגבעות הירוקות ולצד הנחל הזורם, הליכה קלה של כ-7 ק”מ. משם נצא לביקור בתל יוקנעם, ואחר כך נמשיך אל מצפור ע”ש אוכברג ונספר את סיפור חייו. הנאה מובטחת!

מסלול מספר 5: מגבעת הרקפות, דרך מפלי רז למאגרי גלעד,    בהדרכת אסתר שמואלי

נעלה אל גבעת הרקפות ונהנה ממקבץ מרשים וורוד של רקפות, נספר על פקעות, עלי לב מצוירים ואבקנים מוגנים. נמשיך בין גבעות מוריקות, לאורך נחל תנינים, נבין מהו הרז של מפלי רז… ומדוע שמם אפוף מסתורין….              נגיע למאגרי גלעד (אותם נקיף) ונהנה מיופיים ושיפעת המים כחולים, צומח מקומי ועופות מים. נספר על המרחב הביוספרי ועל האתגרים המיוחדים שבאזור. הליכה קלה כ-6 ק”מ.

 

מסלול מספר 6: תל מגידו ונחל הקיני, בהדרכת ד”ר אריה בורנשטיין

נבקר בתל מגידו ונערוך סיור באתר הארכיאולוגי המקראי החשוב ביותר בארץ. לאחר סיור מקיף באתר נצא למסלול הליכה בנחל הקיני הכולל את האגם ואת תחנת הקמח. לאחר מכן נמשיך לתל אחוואט – האתר השרדני למרגלות היישוב קציר – תוך תצפית על אזור רמות מנשה ונסיים בשמורת יער ריחן – חורש צפוף שנשמר בצורתו הטבעית והמיוחדת.

מסלול מספר 7: “כל הנחלים זורמים לים” – מפעלי המים של רמות המנשה בעבר ובהווה, בהדרכת יותם יעקבסון  

בסיור זה נתמקד בקשר שבין אדם למים: מים מפכים, זורמים, כמקור חיים ועדות לשלטון מתוקן ויציב אל מול מים עומדים, כעדות לחולשה שלטונית, להזנחה וכמקור למחלות. נפתח את היום בהיכרות עם חלקיו העליונים של מפעל המים הרומי לקיסריה ועם מפעל נחלי מנשה המודרני. נבקר בשמורת אלוני יצחק ונתוודע לנופיו הקדומים של האזור. נמשיך אל עבר רצועת החוף, בואך מפעל המים הגדול על נחל התנינים. נכיר את המפעל על תקופותיו השונות ואת נסיבות הקמתו. נשמע על הגעתם של הע’ווארים לאזור ונקנח בחוף אמות המים בקיסריה.

טופס הרשמה >>

הקודם הבא הצג הכל

רישום לרשימת דוור

ניוזלטר

[event_modal_shortcode]
דילוג לתוכן