מבט אל יצירות האמנות האחרונות של אחדים מן המאסטרים הגדולים של אמנות המערב – יצירות שנוצרו סמוך למותם של הענקים האלה כמו מנורה לפני שהיא כבה. הם להטו באור בוהק אחרון והשאירו לנו מעין צוואות רוחניות, אמנותיות ופילוסופיות ביצירות השיא שלהם. האמן יונתן הירשפלד, יספר את סיפורן של יצירותיהם האחרונות של המאסטרים, ינתח אותן ויתבל אותן ברכילות היסטורית ועסיסית – כדי לחשוף כמה מהסודות שהטמינו בהן האמנים עבור הדורות הבאים.
נושאי הקורס:
מיכלאנג’לו – כמו איקרוס שכנפיו נמסו צונח מיכלאנג’לו ממרומי הנאופלאטוניזם הרנסאנסי אל עבר עבודותיו האחרונות, המבטאות דתיות מיוחדת וכפירה בעיקרי האמונה של שנות נעוריו.
טיציאן – האמן האיטלקי ששרטט בעבודותיו האחרונות אוטוביוגרפיה ציורית וממקם את עצמו מול יריביו ובעיקר מול ההיסטוריה, תוך שהוא חורג מכל הקונבנציות של זמנו.
רמברנדט – נראה כיצד עבודותיו המאוחרות של רמברנדט לוקחות חלק בניסוח ה”אני” המודרני, שכמעט באותן שנים, באותה אמסטרדם, ינוסח על-ידי רנה דקארט כך: “אני חושב משמע אני קיים”.
דייגו ולאסקס – נלווה את הצייר, הפילוסוף ואיש החצר, אל עבר הציורים החידתיים והעמוקים שבני תקופתו כינו “התיאולוגיה של הציור”.
קרוואג׳ו – ציורים אחרונים
גויא – מה עומד מאחורי הציורים השחורים של פרנסיסקו גויא?
משה גרשוני – שילוב בין סממני ביוגרפיה, מיניות הומוסקסואלית ואקספרסיוניזם בוטה.
אורי ליפשיץ – ביצירותיו מתגלה דמותו הישראלית המייצגת של האמן שזורה באירועי מפתח של ההוויה הישראלית.